Zarándoklat Spanyolországba

50 órás buszozás. Kinek-kinek kalandot, kikapcsolódást, fáradságot vagy éppen az újdonság izgalmát jelenti.A pásztói Muzsla Néptáncegyüttes tagjainak az első feladat volt, a végső cél eléréséhez. Az utazás során átkeltek Szlovénia, Olaszország változatos tájain és Franciaországban Montpellier tengerpartján múlatták az időt, amíg a sofőrök a 23 órás vezetés után pihentek. A délutáni nap sugarai ismét úton találták Pásztó vándorait.Éjszaka átszelték Spanyolországot, és a reggel 8 órakor felkelő nap az Atlanti óceán partján köszöntötte az elgyötört utazókat. Moana korán kelő lakosai kíváncsian nézegették a magyar buszt és készségesen irányították a fesztivál helyszínére. A nap további része pihenéssel, városnézéssel telt, este pedig brazil zenészek koncertjét élvezhette a magyar küldöttség is, a több száz nézővel együtt. A nálunk szokatlan, reggel 8 óra utáni napfelkelte a fesztivál kezdetét jelentette.

A késő esti órákban kezdődő műsorok, a több száz fős közönség, a napi több órás utazás, a hajnali haza érkezés mellett az óceán ár-apály jelensége és a sok halétel, mind-mind újdonság erejével hatott. Az óceán hűvös vizében felfrissülni egyedülálló élmény, eddig sokan még a tengerrel sem találkoztak. Elmélyülten lehetett figyelni a sirályokat, amint a visszahúzódó víz helyén szárazra kerülő homokban vadásztak a „tenger gyümölcseire”. A nappali több mint 30 fokos hőség sem jelentett problémát, mert az óceán kellemessé varázsolta a hőérzetet. A szakmai programot nemzeti est tette színesebbé, amikor minden résztvevő csoport jellegzetes hazai ételeket főzött. A magyar gulyásnak nagy sikere volt. A spanyol polip kifogott a bátor vállalkozókon is, a chilei grillezett zöldség és a különféle sütemények tették változatossá az esti vacsorát. Természetesen nem hiányzott a hazai magántermelők bora sem.Kiemelkedő programot jelentett Santiago de Compostellába való látogatás.

A katolikus kereszténység egyik legfontosabb zarándokhelyén a súlyos, aranyozott szobrok, a hatalmas katedrális és a grandiózus, merev, középkori hangulatot sugárzó építményei kápráztatták el a látogatókat.Felemelő pillanatot éltek meg az együttes tagjai, amikor egy Szerencs-i zarándokkal találkoztak. Ő több ezer kilométert gyalogolt 42 nap alatt Santiagóig és ott a tér közepén hanyatt fekve adta át magát a célba érés felemelő pillanatának. Moana és az óceán felfedezése, a vendéglátók sugárzó szeretete, a műsorok sikerei, fesztiválon kialakult új barátságok, kapcsolatok tették emlékezetessé a fesztivál hetét.Sok élménnyel és apró ajándékokkal telve kelt útra hazafelé a csoport.A kötelező pihenő: Marseille.Nagy csalódás a városban tapasztalt bűz, az utcákat borító szemét, a sok hajléktalan. Lassan telt el a 9 óra a több mint 30 fokos forróságban. Megváltás volt az utazás folytatása, és 21 órás törődés, több, mint 3 000 km megtétele után könnyes szemmel ölelhették magukhoz a szülők, a távolból hazatért gyermekeiket.A szülők, akik teljes egészében finanszírozták az utazás költségeit, elégedetten nyugtázták, hogy mindenki egészségesen, élményekkel telve, és megélt sikerekkel tért haza. Egy napos pihenő után új feladat teljesítésére kezdte el az együttes a felkészülést.A fesztivál költségeinek előteremtéséhez fáradságot nem kímélve próbált támogatókat megnyerni az együttes vezetősége és tagjai. Sikertelen volt az erőfeszítés.Pásztó város polgármestere, megkeresés nélkül, saját forrásból adott támogatást az együttesnek, a Fabogár Kft. ajándékcsomagokkal segítette Pásztó képviselőit.Sajnos a vállalkozások még nincsenek abban a helyzetben, hogy segítsék egy jelentős értéket közvetítő csoport munkáját. Vagy a szemlélettel van baj?Remélhetőleg sokan találkoznak majd olyan külföldiekkel, akik kipirosodott arccal, csillogó szemekkel tapsolnak a Muzsla együttes táncosainak.