Németország

Most voltam először Németországban és nagyon örülök neki, hogy az együttessel tehettem meg ezt az utat. Az utazás jó hangulatban telt és a kint töltött napok is csodásak voltak. Jó volt látni, hogy a külföldi nézőknek is tetszik a mi magyar néptáncunk.

1.nap Lübbenau városában hajókáztunk a többi együttessel és érdekes volt együtt énekelni az olaszokkal az ő dalaikat, magyar nyelven. Többször is találkoztunk kint élő magyarokkal, akik nagyon örültek, hogy magyar táncosok is részt vesznek a fesztiválon.

2.nap Peitzben ismét csónakáztunk, ünnepélyesen lufit eregettünk, majd a különböző országok együttesei előadták táncaikat. Izraeli, fehérorosz,lengyel,cseh,olasz csoportok mutatták be a kultúrájukhoz tartozó néptáncukat,zenéjüket,szokásaikat. Az előadások végén közösen elénekeltük az Örömódát. Délután levezetésképpen egy közös zenés-táncos esten vettünk részt, ahol sikerült több külföldi táncossal is megismerkednünk.

3.nap Senftenbergben egy kisebb felvonulás után mutathattuk be táncainkat, amit a nagyérdemű nagy lelkesedéssel fogadott. Itt találkoztunk egy hölggyel, akinél épp akkor nyaralt magyar kisunokája, Velük beszélgettünk a kinti életkörülményekről és a kislánynak nagyon tetszett a népviseletünk, le sem tudta rólunk venni a szemét. Később egy idős bácsi jött a csoporthoz és veregette meg egyik táncosunk vállát. Szeméből sugárzott a büszkeség. Este a szállásunkon érzékeny búcsút vettünk a Németországban élő Susann Dieketől és édesapjától, akik egész idő alatt készségesen segítettek minket, támogattak és fordítottak nekünk.

Nagyon jól éreztem magam! Sokszor megviselte a táncosokat, hogy egész nap népviseletben voltunk, de örömmel tettük, és minden este jól eső fáradtsággal pihentünk le, hogy másnap újult erővel indulhassunk egy másik helyszínre szórakoztatni a közönséget. Köszönettel tartozunk Varga Attilának, aki megszervezte nekünk ezt a németországi utat. Remélem jövő nyáron ismét sikerül eljutnunk valahová és terjeszthetjük a magyar kultúrát.